Drugą edycję międzynarodowych targów wina Slow Wine Fair zaplanowano na 26-28 lutego 2023 roku w Bolonii. Organizatorem targów jest BolognaFiere oraz SANA, a wydarzenie odbędzie się pod kierownictwem artystycznym Slow Food. Targi promują wina wytwarzane w ramach zrównoważonego rolnictwa. Hasłem przewodnim wydarzenia jest różnorodność biologiczna, ochrona krajobrazu rolniczego, rozsądne korzystanie z zasobów planety, rozwój kulturowy i społeczny, a także zwiększanie świadomości konsumentów.
W programie Slow Wine Fair
W tym roku targi skierowane są głównie do przedstawicieli branży HoReCa. Setki włoskich i międzynarodowych winnic oraz ponad 3000 marek zaprezentuje się na Slow Wine Fair. Przedstawią swoje ekologiczne produkty, wytwarzane zgodnie z zasadami Slow Wine Coalition, które zostały wyselekcjonowane przez międzynarodową komisję. Program, obok degustacji win oraz kursów pod okiem mistrzów, obejmuje również konferencje i prezentację nowych alkoholi, destylatów, likierów i nalewek. Znakomici producenci zaprezentują publiczności specjały, opowiadając swoją historię, związaną z wieloletnią tradycją oraz lokalnymi składnikami i recepturami. Ponadto w programie znalazło się również miejsce dla partnerów zajmujących się zrównoważonym rozwojem. Oferują oni innowacyjne rozwiązania technologiczne, narzędzia i usługi dla branży winiarskiej.
Popularność targów wina we Włoszech
Wszystkie wspomniane elementy programu sprawiają, że Slow Wine Fair to wydarzenie, które wyróżnia się wśród włoskich i międzynarodowych targów wina. Targi zrodziły się z połączenia trzydziestoletniego doświadczenia BolognaFiere z historycznym zaangażowaniem SANA i Slow Food w promowanie zrównoważonej produkcji i równości społecznej. Dzięki Slow Wine Fair BolognaFiere wzbogaciło i skonsolidowało swoją ofertę wydarzeń na temat zrównoważonego rozwoju rolno-spożywczego. Edycja 2023 dobrze rokuje pod względem wysokiej jakości wystawców wina. Ponadto oferta została wstępnie rozszerzona o produkty dla sektora HoReCa – m. in. alkohole spirytusowe i gorzkie.
Konieczność zrównoważonej uprawy winorośli
BolognaFiere zdecydowało się zainwestować w to wydarzenie. Daje tym samym setkom firm możliwość podzielenia się wspólnymi problemami i znalezienia jednoznacznych odpowiedzi na pojawiające się pytania. Zmiany klimatu dotknęły także branżę winiarską. Szacuje się, że producentom wina będzie coraz trudniej walczyć z suszą. W południowych Włoszech temperatury osiągnęły w 2022 roku rekordowe wartości. Wystawiły dużych i małych producentów na próbę i były przyczyną zmniejszenia produkcji o połowę. Walka z suszą oznacza reagowanie na kryzys klimatyczny oraz zmianę obecnego modelu rolnictwa z intensywnego na ekologiczny. We Włoszech ekologiczna uprawa winorośli odnotowała znaczny wzrost i stanowi obecnie 19% całkowitej produkcji. Perspektywy rozwoju ekologicznego wina są bardzo interesujące. Ponadto dane naukowe potwierdzają, że przy zrównoważonej pielęgnacji gleby i mikrobiomu jakość wina znacznie się poprawia.
Przeczytaj także:
- Water & Wine. W czym tkwi sekret nowego trendu
- Sirha 2023 w Lyonie – jedne z największych targów gastronomicznych w Europie