Sirha Lyon to targi gastronomiczne, które skupiają czołowych mistrzów kuchni, ekspertów w dziedzinie żywności, a także wszystkie osoby związane z sektorem spożywczym. Sirha odbywa się raz na dwa lata w Euroexpo we francuskim Lyonie.
Od samego początku targi miały na celu wspieranie innowacji w gastronomii i sektorze spożywczym. To niezapomniane wydarzenie w tym roku obchodzi swoje czterdziestolecie. W świecie, który stoi w obliczu głębokiej transformacji, 4000 wystawców i marek oraz bogaty w nowości program Sirha Lyon odzwierciedlają dynamiczne zmiany całej branży.
Kilka słów o targach Sirha
Sirha Lyon to prestiżowe targi dla branży gastronomicznej, cateringowej i spożywczej odbywające się co dwa lata w Lyonie, we Francji. Pomimo tego, że poprzednia edycja miała miejsce podczas pandemii COVID-19, Sirha w 2021 roku osiągnęła wyjątkowo wysoką frekwencję i sprzedaż. Sukces ten zwiastuje tym samym jeszcze bardziej obiecującą tegoroczną edycję. Organizatorzy oczekują, że ponad 149 tysięcy profesjonalistów z branży spożywczej i gastronomicznej zgromadzi się w spektakularnym centrum wystawienniczym Eurexpo w Lyonie. Targi obejmują cztery dni degustacji, konkursów, seminariów i networkingu. Spotkania biznesowe będą odbywać się na od 19 do 22 stycznia 2023 roku, a dodatkowo online od 25 do 27 stycznia na dedykowanej platformie.
Program targów
Podczas Sirha Lyon 2023 przedstawiona zostanie szeroka gama produktów oraz usług. Mowa tutaj o artykułach spożywczych, piekarniczych i cukierniczych, kawiarniach, barach oraz różnego rodzaju alkoholach. Targi stanowią doskonałą okazję do prezentacji dla start-upów i innowatorów z różnych środowisk, od tradycyjnych restauratorów po bary oferujące jedzenie na wynos i fast food. Po raz kolejny podczas targów Sirha Lyon 2023 bogaty program towarzyszący uzupełni wystawę produktów spożywczych. Ponadto uczestnicy targów mogą liczyć na pokazy żywności, okrągłe stoły, warsztaty i wycieczki kulinarne. Obowiązkowym punktem targów jest Klub CHIC. W jego skład wchodzą projektanci i architekci, którzy oferują konsultacje w zakresie wyposażenia sklepów i restauracji. Podczas 21. edycji Sirha Lyon zostaną zorganizowane zawody French Bakery Cup, a także International Trophy of Taste Transmission.
Powrót do edycji 2021
Sirha Lyon 2021 było wydarzeniem z niecierpliwością wyczekiwanym przez wszystkich specjalistów z branży gastronomicznej, cateringu oraz sektora żywnościowego. Co więcej, dla wielu gości oznaczało wznowienie działalności w sektorze. Po raz pierwszy od 40 lat prezydent Francji, Emmanuel Macron, był obecny w Sirha Lyon. Swoim przyjazdem chciał okazać wsparcie przedstawicielom branży gastronomicznej i spożywczej. Podczas 20. edycji targów Sirha Lyon głównym wyzwaniem była odbudowa sektora po pandemii. Uczestnicy targów gastronomicznych skupili się na biznesie, byli zachwyceni ponownym spotkaniem z dostawcami i wypatrywali nowych rozwiązań. W trakcie trwania imprezy zaprezentowano 350 innowacji oraz 12 zdobywców nagród Sirha Innovation Awards. Edycję Sirha Lyon 2021 traktowano jako wstęp do powrotu sektora gastronomicznego po długich, trudnych dla całej branży miesiącach.
Przeczytaj także:
- Emporio Armani Caffe w Mediolanie w nowej odsłonie
- Restauracje znanych projektantów i domów mody
- Water & Wine. W czym tkwi sekret nowego trendu