Co roku magazyn Wine & Spirits ogłasza listę najlepszych winiarni. To zestawienie światowych producentów, którzy zdominowali rygorystyczny proces produkcji wina. Co zaskakujące, tegoroczna lista była szczególnie obszerna. Obok renomowanych producentów win z Kalifornii, Niemiec, Hiszpanii, Włoch czy Francji znalazły się winiarnie z Chile, Gruzji, Słowenii i Urugwaju.
Azores Wine Co.
Na najmłodszej, liczącej zaledwie 300 tysięcy lat wyspie wulkanicznej na Azorach, znajduje się Azores Wine Co. To mała winiarnia założona przez António Maçanitę i Filipe Rocha, która wykorzystuje specyfikę wyspy Pico. To wspaniałe miejsce do produkcji wina – gleba jest twarda, występują tam czarne skały, a winorośl wyrasta ze szczelin na powierzchni. W takich okolicznościach przyrody Rocha i Maçanita produkują eleganckie wina o tradycyjnym smaku oraz wyraziste wersje Arinoto, Verdelho i Isabella.
Luis Seabra
W winiarskim regionie Portugalii, nad rzeką Duero, powstają specyficzne wina. Są jasne i przypominają wina burgundzkie. Winiarnia Luis Seabra produkuje trunki z nutą gleby, z której się zrodziły. Na przykład granitowa gleba odczuwalna jest w cytrynowo-pikantnym Alvarino. Z kolei Rabigato i Codega, z winorośli uprawianej na glebach łupkowych, to mocno mineralne, białe wina, które nawiązują do tradycyjnego smaku.
Luigi Baudana
Bezdzietny producent wina Luigi Baudana nie miał komu przekazać swojej produkcji w Serralunga d’Alba. Poprosił rodzinę Vaira, aby zostali strażnikami jego dziedzictwa. Do dziś w tym miejscu zbiera się winorośl i produkuje wina, w tym Barolos – białe wino według specyfikacji Luigiego.
Bergström
W winnicach zlokalizowanych w Dolinie Willamette Josh i Caroline Bergström produkują wyraziste Pinot Noir i Chardonnay. Wina ich produkcji wychodzą jednak poza granice winnicy. W okolicy znajdują się gleby wulkaniczne. W kilka minut można stąd dojechać do morskich wzgórz osadowych, gdzie występuje bogaty w żelazo bazalt i piaszczyste gleby. Specyfika okolicy nadaje winu lekkości, a także dodaje optymistycznej nuty.
Winnice Ridge
Producent win z Santa Cruz Mountain zyskał sławę w 1976 roku, kiedy wziął udział w słynnym konkursie Wyrok Paryża. Dziś mieszanki Bordeaux tej marki nadal mają status kultowych, ponieważ Ridge potrafi wydobyć bogactwo i esencję winorośli z wysoko położonych gór Santa Cruz.
Walter Scott
Walter Scott to winiarnia założona przez byłego dystrybutora z Burgundii, Kena Pahlowa. Należy do najsłynniejszych producentów win w Oregonie, wabiąc miłośników wina głębokim i czystym Pinot Noir. Winorośl uprawiana jest na bazaltowych glebach wulkanicznych w Eola-Amity Hills.
Can Sumoi
Prowadzony przez Pepe Raventósa, spadkobiercę 500-letniej dynastii Cava, Can Sumoi działa na terenie 400-letniej posiadłości w Hiszpanii. Winiarnia zajmuje 400 hektarów ziemi, w tym 20 hektarów winorośli parellada, xarel-lo i winorośli przeznaczonej na wino Sumoll. Producent korzysta z winorośli wysokogórskiej i lokalnych odmian. Co ciekawe, etykieta wina jest raczej minimalistyczna – dominują odcienie bieli i czerwieni.
Przeczytaj także:
- Slow Wine Fair, czyli międzynarodowe targi wina
- Water & Wine. W czym tkwi sekret nowego trendu
- Smakowite gwiazdki od Michelina