SMAKKi GASTROTARGI to stosunkowo nowe wydarzenie na targowej mapie HoReCa. Pierwsza edycja miała miejsce w dniach 23-25 marca 2023 roku w Centrum EXPO XXI w Warszawie. Organizatorem targów jest zespół, który do tej pory odpowiadał za 70 edycji targów międzynarodowych.
Grupa słynie z wieloletniego doświadczenia, a jej projekty branża gastronomiczna ocenia wysoko. W centrum EXPO XXI zjawiło się ponad 100 wystawców, 50 ekspertów oraz wielu uczestników. Na liście gości znalazły się osoby związane z branżą hotelarską i gastronomiczną, które pragnęły uzyskać cenne wskazówki dla rozwoju biznesu i poznać nowe rozwiązania dla gastronomii.
SMAKKi GASTROTARGI – cel wydarzenia
Obecnie dużo mówi się o ograniczaniu śladu węglowego, wypełnianiu regulacji klimatycznych oraz modyfikowaniu przyszłych celów biznesowych. Edukacja w tym zakresie jest niezwykle istotna, ponieważ stworzenie efektywnego podmiotu w branży gastronomicznej niesie ze sobą zmiany w procesie produkcyjnym oraz w łańcuchach dostaw. SMAKKi GASTROTARGI są niejako mocną odpowiedzią na aktualne potrzeby branży gastronomicznej, która nieustannie boryka się z konsekwencjami pandemii koronawirusa. Dodatkowo musi mierzyć się z tegorocznymi problemami gospodarczymi, które przejawiają się głównie w wysokich cenach energii oraz brakiem personelu. Podczas targów SMAKKi GASTROTARGI goście mieli okazję uzyskać wiedzę o tym, jak radzić sobie w skomplikowanej sytuacji biznesowej. Dodatkowo wystawcy oferowali nowe produkty oraz innowacyjne rozwiązania dla gastronomii. Zadaniem organizatorów targów było przedstawienie odwiedzającym nowych regulacji, najnowszych trendów i rozwiązań, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania w branży.

Nowoczesna i energooszczędna kuchnia
Organizatorzy pragnęli zaprezentować gościom nowoczesną i zrównoważoną kuchnię. Pokazy i warsztaty kulinarne Zielona EkoKuchnia stały się idealnym narzędziem do tego celu. W trakcie targów odwiedzających dowiedzieli się, jak optymalizować koszty działalności w branży gastronomicznej, a jednocześnie ograniczać straty. Ponadto zaprezentowany został recykling produktów oraz dań, możliwość zmniejszenia ilości odpadów i sposoby na niemarnowanie żywności. Dodatkowym elementem było uzyskanie wiedzy na temat jednorazowych opakowań i sztućców, produktów zwrotnych oraz inicjatyw o charakterze ekologicznym. Ciekawe prelekcje pozwoliły przybliżyć gościom sens energooszczędnych technik gotowania, rozsądnego gospodarowania produktami oraz ekologicznych środków czystości i higieny.

Dodatkowe atrakcje podczas targów
Organizatorzy targów postawili na kawę. W programie znalazł się Festiwal Kawowych Smaków. Podczas wydarzenia zostały również rozstrzygnięte konkursy EkoWystawca oraz EkoProdukt. Spośród wszystkich dostawców eksperci targów wyłonili zwycięzców, którzy już dzisiaj wdrażają strategię zrównoważonego rozwoju oraz redukują ślad węglowy. Dodatkowo organizatorzy zaplanowali liczne konferencje z udziałem dietetyków, restauracji oraz sieci hotelowych.

Przeczytaj także:
- Slow Wine Fair, czyli międzynarodowe targi wina
- Sirha 2023 w Lyonie – jedne z największych targów gastronomicznych w Europie