Close Menu
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Kontakt
  • Aktualności
  • Lifestyle
  • Biznes
  • Motoryzacja
  • Nieruchomości
  • Moda & Trendy
  • Sport
  • Travel
  • Design
Facebook X (Twitter) Instagram
  • O nas
  • Współpraca
  • Reklama
  • Kontakt
Facebook YouTube Instagram
Premium Magazine
Koceo - Największy Wybór Koców i Pledów w Polsce
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Kontakt
  • Aktualności
  • Lifestyle
  • Biznes
  • Motoryzacja
  • Nieruchomości
  • Moda & Trendy
  • Sport
  • Travel
  • Design
Premium Magazine
Jesteś w:Strona główna»Polecane»Miejsca»Najlepsze restauracje w Andaluzji

Najlepsze restauracje w Andaluzji

Premium MagazineAutor: Premium Magazine
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
Udostępnij
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-mail

Entuzjastami kuchni andaluzyjskiej są nie tylko Hiszpani, ale również smakosze na całym świecie. Restauracje w Andaluzji zaspokajają potrzeby zarówno mieszkańców tego regionu, jak i turystów. Można tu zjeść m. in. grillowane sardynki z bakłażanem, owoce morza i planktonowe risotto.

Restauracje w Andaluzji zaspokajają potrzeby zarówno mieszkańców tego regionu, jak i turystów.

Restaurante Aponiente

Podróżni, szukający w Andaluzji posiłku nagrodzonego trzema gwiazdkami Michelina, muszą trafić do Aponiente. To jedyna restauracja w regionie z takim wyróżnieniem. Lokal, położony w samym sercu Parku Narodowego Bahia de Cadiz, jest prowadzony przez szefa kuchni Angela Leona. W przeciwieństwie do większości restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin, w których menu kształtują pory roku, w potrawach Leona znajdziemy rybie gałki oczne oraz nigdy wcześniej niewidziane skarby z dna oceanu, takie jak trawa morska i ryż morski.

Podróżni, szukający restauracji w Andaluzji nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelina, muszą trafić do Aponiente.

Restaurante Bardal

To restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin w mieście Ronda. Właścicielem i zarządcą Bardal jest pochodzący z Katalonii Benito Gomez. Gomez urodził się w andaluzyjskiej rodzinie, która prowadziła restaurację w Barcelonie. Czerpie zarówno z kuchni andaluzyjskiej, jak i katalońskiej. Do popularnych dań należą: grillowany lucjan czerwony z rumiankiem i masłem rumiankowym, kozina peklowana w wodorostach z sokiem z wodorostów, a także łopatki, mózg i nerki zwierzęcia.

Restaurante Bardal to restauracja w Andaluzji, w mieście Ronda, z dwiema gwiazdkami Michelin. (fot. www.tripadvisor.com)

Restaurante Bagá

Szef kuchni Pedro Sanchez otworzył Bagá w 2017 roku. Swoje doświadczenie zdobywał w Casa Antonio, Chateau de Bagnols i restauracji Martin Berasategui. Ta nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja, która posiada tylko 16 miejsc dla gości, łączy minimalizm z innowacyjnością. Główne atrakcje menu to kuropatwa escabeche (kuropatwa marynowana w occie, nadziewana ziołami i przyprawami), quisquilla de Motril (krewetki z miasta Motril podawane w bulionie grzybowym) oraz wędzona gruszka i wędzona skóra węgorza.

Ta nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja w Andaluzji, która posiada tylko 16 miejsc dla gości, łączy minimalizm z innowacyjnością.(fot. www.albertogranados.com)

Marisquería Los Marinos Jose

Los Marinos Jose w Fuengirola, mieście na Costa del Sol, jest nazywana świątynią owoców morza. Jose Sanchez i jego rodzina prowadzą tę spektakularną restaurację od ponad 30 lat. Oprócz restauracji są właścicielami łodzi, na której codziennie łowią ryby. Owoce morza trafiają bezpośrednio z łodzi do kuchni, aby zapewnić gościom świeże produkty.

Los Marinos Jose w Fuengirola, mieście na Costa del Sol, jest nazywana świątynią owoców morza.

Restaurante Las Rejas

Położony na plaży Bolonia w Cadiz Las Rejas to lokal, który serwuje tradycyjne potrawy w wyjątkowym otoczeniu. Właściciel Carlos i jego bracia sprawiają, że goście czują się jak w domu. Serwują takie dania, jak omlet z krewetkami, tuńczyk na smalcu z pieczoną papryką, gotowane białe krewetki i krokiety z kalmarów. Główną atrakcją menu jest borriquete (osiołek), czyli ryba z Oceanu Atlantyckiego.

Horno Artesa

Horno Artesa to piekarnia w miejscowości Arcos de la Frontera. Miejscowość jest swego rodzaju bramą do Szlaku Białych Miasteczek, który wije się z Kadyksu do Malagi. Co więcej, to jedyna piekarnia na prowincji, znajdująca się na liście stu rzemieślniczych piekarni w Hiszpanii. Prowadzona przez Paco Ruiza Salguero piekarnia słynie z wypieków oraz specjalnego pieczywa z rodzynkami sułtańskimi i orzechami włoskimi.

Przeczytaj także:

  • Najlepsze nowe lokalizacje gastronomiczne w 2023 roku
  • Emporio Armani Caffe w Mediolanie w nowej odsłonie
  • Restauracje znanych projektantów i domów mody
  • Water & Wine. W czym tkwi sekret nowego trendu
  • Smakowite gwiazdki od Michelina
najlepsze restauracje restauracje restauracje w Andaluzji restauracje z gwiazdkami Michelin Restuaracje
Udostępnij: Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
Poprzedni artykułTrendy wnętrzarskie: czym jest marynistyczny styl wystroju?
Następny artykuł Bulgari Serpenti – spotkania ze sztuką

Zobacz również

Koniec roku szkolnego, Dzień Ojca, urodziny, imieniny… jaki prezent wybrać?

Whisky dojrzewająca w czterech klimatach – Poznaj APEX terroir

„W Ogrodzie” – Pałacowy szyk i nowoczesna kuchnia polska

Skomentuj Anuluj

  • Motoryzacja

Debiut CHERY w Polsce. Sprawdziliśmy modele TIGGO

Przyszłość luksusu na czterech kołach: topowe europejskie auta elektryczne 2025–2026

Mercedes EQS SUV i Sedan: Nowy język luksusu

Bulgari Aluminium Vision Gran Turismo – pierwsze przedsięwzięcie motoryzacyjne marki

Nauka jazdy na kole podbiegunowym z Mercedesem AMG

  • Śledź nas na Facebook
  • Śledź nasz Instagram
  • Subsrybuj nasz kanał YouTube
  • Moda & Trendy

Sezon na jacuzzi: Jak dbać o swoje SPA przez cały rok

Pokrywy termiczne z Polski chronią Jacuzzi w całej Europie

TWEED DE CHANEL 2023 – klejnoty z tkaniny

Bulgari Aluminium Vision Gran Turismo – pierwsze przedsięwzięcie motoryzacyjne marki

Pierwsza zastawa stołowa od Louis Vuitton

  • Popularne

W domu z Ralphem Laurenem

Przegląd kolekcji najmodniejszych koców i pledów. Poznaj kocowe bestsellery.

Restauracje znanych projektantów i domów mody

Tajemnicza premiera Lexusa

Nowy najdroższy samochód w Polsce

O PORTALU
O PORTALU

Premium Magazine to portal opiniotwórczy publicystyczno-informacyjny poświęcony zagadnieniom motoryzacji, nieruchomości, mody, sportu i kultury. W portalu można znaleźć najnowsze informacje na temat ciekawych wydarzeń, miejsc, interesujących marek i produktów o charakterze premium.

    Newsletter - zapisz się i bądź na bieżąco:

    Facebook Instagram YouTube
    Najczęściej czytane

    Debiut CHERY w Polsce. Sprawdziliśmy modele TIGGO

    Palatium Solis – Ekskluzywne apartamenty nad Adriatykiem

    Koniec roku szkolnego, Dzień Ojca, urodziny, imieniny… jaki prezent wybrać?

    Czas na trawę: rozpoczyna się najbardziej stylowy sezon w tenisie

    Whisky dojrzewająca w czterech klimatach – Poznaj APEX terroir

    Tagi
    e-commerce hotel samochody Turniej tenisowy Red Lychee superszybkie samochody auta premium Marketing koceo koce Premium Magazine szybkie samochody Nieruchomości luksusowe nieruchomości Premium Magazine Polska Koceo.pl tenisiści motoryzacja nieruchomości premium tenis samochody premium #featured
    © 2018-2025 Premium Magazine - Wszelkie prawa zastrzeżone.
    • O nas
    • Współpraca
    • Reklama
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt

    Wpisz powyżej i naciśnij Enter aby wyszukać. Naciśnij Esc aby wyjść.