Entuzjastami kuchni andaluzyjskiej są nie tylko Hiszpani, ale również smakosze na całym świecie. Restauracje w Andaluzji zaspokajają potrzeby zarówno mieszkańców tego regionu, jak i turystów. Można tu zjeść m. in. grillowane sardynki z bakłażanem, owoce morza i planktonowe risotto.
Restaurante Aponiente
Podróżni, szukający w Andaluzji posiłku nagrodzonego trzema gwiazdkami Michelina, muszą trafić do Aponiente. To jedyna restauracja w regionie z takim wyróżnieniem. Lokal, położony w samym sercu Parku Narodowego Bahia de Cadiz, jest prowadzony przez szefa kuchni Angela Leona. W przeciwieństwie do większości restauracji nagrodzonych gwiazdkami Michelin, w których menu kształtują pory roku, w potrawach Leona znajdziemy rybie gałki oczne oraz nigdy wcześniej niewidziane skarby z dna oceanu, takie jak trawa morska i ryż morski.
Restaurante Bardal
To restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin w mieście Ronda. Właścicielem i zarządcą Bardal jest pochodzący z Katalonii Benito Gomez. Gomez urodził się w andaluzyjskiej rodzinie, która prowadziła restaurację w Barcelonie. Czerpie zarówno z kuchni andaluzyjskiej, jak i katalońskiej. Do popularnych dań należą: grillowany lucjan czerwony z rumiankiem i masłem rumiankowym, kozina peklowana w wodorostach z sokiem z wodorostów, a także łopatki, mózg i nerki zwierzęcia.
Restaurante Bagá
Szef kuchni Pedro Sanchez otworzył Bagá w 2017 roku. Swoje doświadczenie zdobywał w Casa Antonio, Chateau de Bagnols i restauracji Martin Berasategui. Ta nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja, która posiada tylko 16 miejsc dla gości, łączy minimalizm z innowacyjnością. Główne atrakcje menu to kuropatwa escabeche (kuropatwa marynowana w occie, nadziewana ziołami i przyprawami), quisquilla de Motril (krewetki z miasta Motril podawane w bulionie grzybowym) oraz wędzona gruszka i wędzona skóra węgorza.
Marisquería Los Marinos Jose
Los Marinos Jose w Fuengirola, mieście na Costa del Sol, jest nazywana świątynią owoców morza. Jose Sanchez i jego rodzina prowadzą tę spektakularną restaurację od ponad 30 lat. Oprócz restauracji są właścicielami łodzi, na której codziennie łowią ryby. Owoce morza trafiają bezpośrednio z łodzi do kuchni, aby zapewnić gościom świeże produkty.
Restaurante Las Rejas
Położony na plaży Bolonia w Cadiz Las Rejas to lokal, który serwuje tradycyjne potrawy w wyjątkowym otoczeniu. Właściciel Carlos i jego bracia sprawiają, że goście czują się jak w domu. Serwują takie dania, jak omlet z krewetkami, tuńczyk na smalcu z pieczoną papryką, gotowane białe krewetki i krokiety z kalmarów. Główną atrakcją menu jest borriquete (osiołek), czyli ryba z Oceanu Atlantyckiego.
Horno Artesa
Horno Artesa to piekarnia w miejscowości Arcos de la Frontera. Miejscowość jest swego rodzaju bramą do Szlaku Białych Miasteczek, który wije się z Kadyksu do Malagi. Co więcej, to jedyna piekarnia na prowincji, znajdująca się na liście stu rzemieślniczych piekarni w Hiszpanii. Prowadzona przez Paco Ruiza Salguero piekarnia słynie z wypieków oraz specjalnego pieczywa z rodzynkami sułtańskimi i orzechami włoskimi.
Przeczytaj także:
- Najlepsze nowe lokalizacje gastronomiczne w 2023 roku
- Emporio Armani Caffe w Mediolanie w nowej odsłonie
- Restauracje znanych projektantów i domów mody
- Water & Wine. W czym tkwi sekret nowego trendu
- Smakowite gwiazdki od Michelina