Na mapie świata nieustannie pojawiają się nowe restauracje, ale tylko niektóre z nich są godne polecenia. Ta wyselekcjonowana lista najlepszych na świecie lokalizacji gastronomicznych, powstała, aby zaprezentować miejsca wyróżniające się stylem, etosem i obsługa zgodną z najwyższymi standardami gościnności.
Mak-’amham/Cafe Ohlone – Berkeley, Kalifornia
Najnowsza odsłona Cafe Ohlone, oṭṭoy, to restauracja poświęcona potrawom rdzennych Indian autorstwa Vincenta Mediny i Louisa Trevino. Obiekt serwuje obiady w przestrzeni Muzeum Hearsta na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Budynek nosi nazwisko antropologa, który fałszywie ogłosił wyginięcie plemienia Ohlone. W Chochenyo, języku ludu Ohlone, „oṭṭoy” oznacza uzdrawianie, a każdy aspekt restauracji jest poświęcony temu celowi. Menu obejmuje tradycyjne dania z Ohlone, takie jak zupa z żołędzi czy małże z budyniem z chia i orzechów laskowych. Restauracja to swego rodzaju celebracja starego i nowego.

Foresta w Quito (Ekwador)
Wnętrza restauracji słynnego ekwadorskiego szefa kuchni Rodrigo Pacheco nadają posiłkom wrażenie kolacji w eleganckiej szklarni. Kucharze przygotowują grillowane krewetki z pikantnym arbuzem na masywnych płytach kuchennych ze skał wulkanicznych. Ponadto używają składników pochodzących od lokalnych rdzennych społeczności. Dodatek fig sprawia, że goście mogą liczyć na wyjątkowo słodkie doznania.
Emazulwini w Kapsztadzie (RPA)
Szef kuchni Mmabatho Molefe wprowadza współczesną kuchnię zuluską i nguni do luksusowych restauracji. Nieskazitelne wnętrze z widokiem na działający port jest usiane białymi, czerwonymi i niebieskimi elementami. Goście mogą liczyć na wyrafinowane smaki domowych potraw, takich jak vetkoek (danie z ciasta francuskiego) z kurczakiem, a także lody amasi z fermentowanego mleka z galaretkami serwatkowymi i karmelem. W restauracji Emazulwini mamy do czynienia nie tylko z wyśmienitą kuchnią, ale także z doskonałą obsługą.
Takya Rijad w Arabii Saudyjskiej
W restauracji serwuje się tradycyjne dania kuchni saudyjskiej. Mowa tutaj m. in. o sałatce z dyni i daktyli ze smażonym kozim serem, muflagu z krewetkami, saudyjskiej wersji paelli oraz pavlovej blalit z sosem maślanym szafranowo-kardamonowym i twarogiem cytrynowym. Wszystkie potrawy szef kuchni prezentuje z wyjątkową pomysłowością. Co więcej, hitem lokalu jest Eternal Flame, czyli mikstura z jagód, cytryny, wody z chili i czarnego bzu.

Jun’s w Dubaju
W pewnym sensie szef kuchni Kelvin Cheung ucieleśnia marzenie Dubaju. Zamieszkał w mieście po pobycie w słynnych restauracjach w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Belgii i Indiach, przynosząc ze sobą globalną wrażliwość, której synonimem stały się Zjednoczone Emiraty Arabskie. Tym samym jego menu w Jun’s odzwierciedla kosmopolityczny światopogląd, łącząc smaki, które poznał w różnych krajach świata. Menu obejmuje wyrafinowane dania, takie jak: tempura za’atar chaat z tamaryndowcem, jogurtem i awokado, karaage z kurczaka na gorąco z goframi, homar pani puri z achaarem, jagnięcina koobideh tsukune czy tęczowe marchewki z wędzonym labneh i masłem sojowo-miodowym. Jednak prawdziwą gwiazdą restauracji jest Cheung, urodzony gawędziarz, który stara się podejść do każdego stołu i podzielić się niezłymi historiami dotyczącymi każdego dania.

Przeczytaj także:
- Restauracje znanych projektantów i domów mody
- Emporio Armani Caffe w Mediolanie w nowej odsłonie
- Smakowite gwiazdki od Michelina